Rendang met sajoer van eieren, boontjes en aardappel

Zoals beloofd mocht ik vanmorgen al beginnen met het maken van rendang. Een van mijn favorieten! Daarbij maakte ik een sajoer goelai van eieren, boontjes en aardappel. Het kan zijn dat het mijn Indisch/Chinese afkomst is dat ik dit altijd heerlijk vind, maar werkelijk elk recept uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk is een schot in de roos. Absolute aanrader! Voor vier personen en duurt uur of drie á vier… maar dan heb je ook wat.

Nodig:

 1. 800 gram runderlappen
 2. 5 eetlepels gesnipperde uien
 3. 5 teentjes knoflook
 4. Spaanse pepers (ligt eraan hoe scherp je wilt)
 5. Halve theelepel koenjit
 6. Een theelepel laos
 7. Een theelepel gemberpoeder
 8. Vier gepofte kemiri’s
 9. Een heel blok santen
 10. Een spriet sereh
 11. Twee laurierblaadjes
 12. Twee limoenblaadjes
 13. Beetje zout

Snijd de Spaanse pepers klein. Met kinderen is een of twee genoeg en wel ze in warm water, dat vermindert de scherpte. Los een blok santen op in een liter kokend water. Doe de ui, knoflook, koenjit, laos, gemberpoeder, gepofte en fijn gewreven kemiri noten en de snippers Spaanse peper erbij. Net als de sereh, de blaadjes en een snuf zout. Doe er vervolgens de in blokjes gesneden runderlappen in de saus en laat dit op laag vuur koken. Totdat het een dikke smeuïge brij is geworden. Dit duurt enkele uren, roer af en toe goed door. En gebruik een pan met dikke bodem. Haal aan het eind de blaadjes en sereh eruit.

Voor de sajoer heb je nodig:

 1. 500 gram sperziebonen
 2. Een aardappel in blokjes gesneden
 3. Drie eetlepels gesnipperde ui
 4. Teentje knoflook gesnipperd
 5. Twee theelepels sambal oelek
 6. Een theelepel laos
 7. Een theelepel gemberpoeder
 8. Halve theelepel koenjit
 9. Een spriet sereh
 10. Halve liter vleesbouillon
 11. Kwart blok santen
 12. Vier eieren

Breek de boontjes en doe ze met de blokjes aardappel in de bouillon. Doe er de ui, knoflook, sambal, kruiden, sereh en santen bij en breng aan de kook. Als de aardappel bijna gaar is, breek de eieren en doe ze erin en laat ze in de bouillon pocheren.

Alles serveren met witte rijst. Het duurt dus even maar in het weekend heb je wellicht wat meer tijd. En het werkt ontspannend, zo uitgebreid koken. Smakelijk!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *