Oud Sluis: mooie herinnering

Volgende week ga ik eten bij La Diva, een van de beste restaurants in Leiden, vind ik. Kijk er naar uit omdat m’n laatste herinnering daaraan was dat het eten een feest was en de wijn (arrangement) zo nog beter.

Tegelijk dacht ik weer terug aan mijn eerste en laatste bezoek aan Oud Sluis van Sergio Herman. Het was meen ik 2009. Een mooier kado aan mijn vriendin voor haar verjaardag dan haar mee uit (plus overnachting!) nemen naar Oud Sluis in Sluis bestond er niet. Toen verkozen als beste restaurant van Nederland met drie Michelinsterren en beste chef Sergio Herman aan het roer. Er was wel een behoorlijke reis voor nodig, maar dan krijg je ook wat. Begeleid door een avondzonnetje kwamen we aan bij het restaurant. We werden hartelijk ontvangen en gewezen op hoe we naar het huisje moesten komen waar we de nacht zouden doorbrengen en ‘s ochtends ontbijt geserveerd zouden krijgen… Aldaar ongekleed en opgehaald door een ober in de Audi Q7 van Sergio😀 (handig ook want dan konden we tenminste ook het wijnarrangement nemen) die ons bracht naar het restaurant.

Het is alweer tien jaar geleden dus weet niet meer de exacte details. Maar wat is blijven hangen zijn in ieder geval de lekkerste rode wijn die ik ooit heb gedronken (Hongaarse met pepersmaak), de beste roodschimmelkaas die ik ooit heb gegeten. En ook de nooit vervelend aanwezige, maar als je ze nodig hebt altijd in de buurt zijnde bediening. Net als dat we door de chef zelf werden welkom geheten (“we gaan u eens lekker in de watten leggen…”) dan kan je avond niet meer kapot. Omdat mijn vriendin jarig was, kreeg ze ook nog een persoonlijk nagerecht. Ik heb me ook verbaasd over een ouder stel met jonge zoon die daar allemaal verveeld zaten te eten, pa op gegeven moment in slaap was gevallen en tot slot chagrijnig de tent verlieten. En toen was het ineens rond half een ‘s nachts. Omgevlogen en negen gangen verder een gastronomisch avontuur beleefd.

Het ontbijt werd ‘s ochtends – home made natuurlijk – op ons zonovergoten terras uitgeserveerd. Fantastisch, om nooit te vergeten. Op het eerste gezicht een vergankelijk kado, maar tegelijk een waanzinnige en tijdloze herinnering. En ‘verpest’ voor het leven, want het wordt nooit meer zo goed (en duur haha) als toen. Maar als je dat accepteert en niet meer voor eeuwig gaat vergelijken wordt uiteten gaan weer leuk!

Dus kijk ik enorm uit naar een culinaire belevenis bij La Diva. Ik laat wel weten hoe het was!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *