Certified Connaisseur

Jaren geleden ging ik met mijn vader naar een zogeheten nosing and tasting. Deze whisky proeverij was georganiseerd door en in een winkel van Gall en Gall. Ik dronk geen whisky en mijn vader was net begonnen het te waarderen. Dus was het vooral een vader-zoon-uitje dan dat het volledig gericht op de drank was… Maar het werd een memorabele avond. Voor de groep stond een oude gepensioneerde kerel in lamswollen trui te vertellen over waarom whisky zo lekker was, hoe je het moest drinken, wat erbij te eten enz. Een en ander ondersteund door dia’s (ja het was al even geleden dat dit plaats vond).

Zijn verhaal sloot hij af met een quiz. We mochten allemaal vier whisky’s blind proeven en konden dan iets winnen. Ik trok de gemiddelde leeftijd van de bezoekers als enige flink naar beneden, maar zette mijn beste beentje voor. Tot mijn grote verbazing zat de man naast me te spieken op mijn antwoordformulier en schreef mijn antwoorden gewoon een op een over! Ontluisterend en grappig tegelijk. Nadat iedereen zijn velletje had ingeleverd werd bekend gemaakt wie er het het beste van af had gebracht. Plek drie en twee waren naar anderen gegaan, maar toen zei de lamswollen trui dat er een gedeelde eerste plaats was. En als eerste werd de bij mij afkijkende buurman naar voren geroepen die zonder blikken of blozen triomfantelijk plaatsnam naast de presentator. En ik werd ook naar voren geroepen. We kregen een oorkonde met daarop dat we bij deze een certified connaisseur waren geworden en een fles Single Malt Glenrothes mee naar huis.

Ik heb deze fles met zeer veel plezier naderhand gedronken en ben toen net als mijn vader deze drank gaan waarderen. Persoonlijk vind ik op dit moment een glas Oban of Laphroaig het lekkerst. Zo heerlijk rokerig van smaak. Beste te drinken naast een vuurkorf in de tuin als het een beetje frisser wordt ‘s avonds. Of met rauwe zalm op een toastje of met een stuk chocola! Of gewoon met niks, ook top

(NB: whisky is Schots en whiskey is Amerikaans)

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *