Top Rioja: Ramón Bilbao

Ik kreeg eens de tip van een collega om, als ik dan toch in Madrid was, naar La Casa del Abuelo te gaan. En dan ook een echte goeie Rioja, Ramón Bilbao te drinken bij een café daartegenover. Nou vooruit dan maar! In Madrid met een vriend van me naar La Casa del Abuelo gezocht en gevonden: een fantastische plek waar je heerlijke garnalen op allerlei wijzen bereid, louter staand kunt eten. Je moet wel van garnalen houden want het is namelijk het enige dat ze hebben. En drank natuurlijk. Ook toeristen hebben deze plek gevonden (Lonely Planet?) maar dat drukt de pret niet. Na een portie gamba’s of vier eindelijk een glas Ramón Bilbao proberen aan de overkant. Nou niets te veel gezegd zeg, wat een top Rioja. Wel meteen de Reserva geproefd en meteen verslingerd.

Niet lang daarna, in de zomer van 2017 ging ik met mn gezin van vijf met de camper naar en door Spanje op vakantie. Via onder meer Barcelona, Peñiscola en Zaragoza (saai!) doorgereden naar Logroño. Deze hoofdstad van de Rioja-streek is zeer de moeite van het bezoeken waard. Kleine kruipdoor-sluipdoor-straatjes met pinxtosbarretjes in prachtig decor. Ik kom er graag nog eens terug, maar een ander hoogtepunt was het bezoek aan de Bodega van Ramón Bilbao in Haro. Mijn vrouw en ik wilden graag een tour doen in deze bodega. Maar ja, met een kleine van anderhalf die moest slapen ‘s middags en twee grotere die er niks aan vonden was het even puzzelen. Oplossing: kleinste ging slapen in de camper op het parkeerterrein van de bodega en de middelste en oudste hielden op klapstoeltjes voor de deur ‘de wacht’ met een mobieltje, een zak chips, cola en een spelletje. Konden papa en mama even wijn proeven haha. Terwijl we tussen de wijntjes door af en toe een appje stuurden om te horen dat we ons niet schuldig hoefden te voelen, zijn we allebei fan geworden van deze wijn. Reserva, Gran Reserva, Mirto en Verdejo… goddelijk allemaal. Gelukkig leefde iedereen nog toen we met flessen en glazen van de bodega weer terugkeerden naar de camper. Feest!

Terug in Nederland blijkt hij niet eenvoudig te krijgen (wel onder meer via ramonbilbaoshop.nl) dus een goed excuus om telkens naar Spanje te reizen om op het vliegveld een paar flesjes mee te nemen. Niet dat dát het voornaamste doel is om op vakantie te gaan natuurlijk… Aanrader als je van Rioja houdt. 🍷

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *